Volwaardig - Monoblock Airconditioners zonder buitenunit
Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Wij krijgen wel eens de vraag of een monoblock airco hetzelfde is als een mobiele airco. Het antwoord is volmondig "nee". Wij leggen graag uit waarom niet.

Noorderlicht 600x900De achtergrond van die vraag is overigens niet zo onlogisch; immers, ook een mobiele airco heeft geen buitenunit. Maar de verschillen tussen een monoblock airco zonder buitenunit en een mobiele airco zijn toch wel groot. Allereerst wordt een monoblock airco altijd vast tegen een (buiten-) muur geplaatst. En is dus niet "verrijdbaar" of iets dergelijks. Dit is noodzakelijk omdat er lucht van buiten aangezogen wordt ten behoeve van de compressor en de warmtewisselaar in het apparaat. De warme lucht die hierdoor ontstaat (het apparaat is feitelijk een warmtepomp), wordt weer naar buiten geblazen.

Hiermee is een van de belangrijkste verschillen met een mobiele airco direct aangegeven. Een mobiele airco blaast de warme lucht weliswaar middels een (flexibele) slang naar buiten (veelal door een - openstaand - raam), maar de aanzuiglucht haalt de mobiele airco feitelijk uit de ruimte die hij ook aan het koelen is! En daar zit een belangrijk stuk ineffici├źntie in de werking, want op die wijze gebruikt de mobiele airco de door hem gekoelde lucht voor het warmtewissel-proces, om deze vervolgens warm naar buiten te blazen. Volgt u het nog?

Een ander belangrijk verschil is dat gemiddeld genomen een mobiele airco, om gewicht te besparen, minder goede geluidsisolatie heeft, waardoor de compressor in veel gevallen meer hoorbaar is. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. 

Kortom, een monoblock airco is een volwaardige airco en daarmee een volwaardige vervanger in het geval dat een airco split-systeem om redenen niet gewenst is, of niet kan of mag worden ge├»nstalleerd, bijvoorbeeld door restricties van een VvE of Monumentenzorg (in verband met de buitenunit).